2006/03/14 ZEBRZYDOWICE / BOHUMÍN - Zástupci bohumínského
sdružení Maryška se před několika dny vrátili z návštěvy festivalu
Wypieki, jehož třetí ročník se konal v polských Zebrzydowicích. Do
soutěže, která má připomenout a znovuoživit starodávné receptury
slezské kuchyně v oblasti pečení, se Maryška zapojila vůbec poprvé.
Akci s motivem nadchá-zejících velikonočních svátků uspořádal
odbor kultury městského úřadu v Zebrzydowicích v sobotu 11.
března. Festivalu Wypieki (ve volném překladu "pečené výrobky")
se zúčastnilo devět družstev z různých polských měst. Maryška z
Bohumína byla jediným sdružením, které zde reprezentovalo Českou
republiku. Úkolem každé skupiny bylo připravit pět hotových
výrobků k ochutnávce včetně uvedení receptu k přípravě.
Zvláštností bylo, že všechny musely být napsány v polském
nářečí zvaném Gvara.
Fotografie z akce.
Festival Wypieki má pomoci znovuoživit a připomenout starodávné
receptury slezské kuchyně, které se vztahovaly k velikonočním
svátkům. Mimo to je zároveň jedinečnou příležitostí, jak si
připomenout klasické velikonoční tradice. „Podařilo se nám docílit
toho, že festival láká všechny generace. Není výjimkou, že své
výrobky zde vystavují například babička s vnučkou. Mladí lidé
jsou v tomto směru nenahraditelní, protože díky nim se mohou
staré receptury předávat dalším generacím,“ uvedl starosta
Zebrzydowic Andrzej Kondziolka.
Zástupci Bohumína se na festivalu představili s několika pečenými
výrobky i pravou slivovicí. „Snažili jsme se, aby byl náš stůl
pestrý. Návštěvníci mohli ochutnat například Bohumínský mrkvový
koláč, jablečný štrúdl nebo koláčky. Samozřejmě, že nemohl chybět
velikonoční beránek, který našemu stolu vévodil,“ řekla Martina
Steinová z Maryšky. Dodala, že ona i její kolegové se na akci
představili v dobových kostýmech. Účast na festivalu totiž Maryška
spojila s připomenutím letošního 750. výročí první písemné
zmínky o Bohumínu.
Pečivo, jeho chuť i kvalitu hodnotila pětičlenná porota odborníků.
Ta rozhodla, že hlavní cena pro vítěze zůstala v domácích
Zebrzydowicích. S prázdnou neodjeli domů ani členové bohumínské
Maryšky. Na festivalu získali zvláštní ocenění za účast a za celkové
pojetí aranžmá svého velikonočního stolu.
„Z Wypieků jsme si odvezli mnoho zajímavých poznatků a inspirace.
Možná, že se podobná akce uskuteční někdy v budoucnu také v Bohumíně.
Neříkám, že organizátorem by musela být právě Maryška. Vidím zde
jedinečnou příležitost také pro jiné spolky, například pro klub
seniorů,“ zakončila předsedkyně OS Maryška Kamila Smigová.
Lukáš Kania, tiskový mluvčí OS Maryška
fotografie: Pavel Stein ml.
|
TIP: vytiskni stránku
|
|