Bohumínští na festivalu o slezské kuchyni
tisková zpráva, publikováno 14. března 2006

2006/03/14 ZEBRZYDOWICE / BOHUMÍN - Zástupci bohumínského sdružení Maryška se před několika dny vrátili z návštěvy festivalu Wypieki, jehož třetí ročník se konal v polských Zebrzydowicích. Do soutěže, která má připomenout a znovuoživit starodávné receptury slezské kuchyně v oblasti pečení, se Maryška zapojila vůbec poprvé.

Akci s motivem nadchá-zejících velikonočních svátků uspořádal odbor kultury městského úřadu v Zebrzydowicích v sobotu 11. března. Festivalu Wypieki (ve volném překladu "pečené výrobky") se zúčastnilo devět družstev z různých polských měst. Maryška z Bohumína byla jediným sdružením, které zde reprezentovalo Českou republiku. Úkolem každé skupiny bylo připravit pět hotových výrobků k ochutnávce včetně uvedení receptu k přípravě. Zvláštností bylo, že všechny musely být napsány v polském nářečí zvaném Gvara. Fotografie z akce.

Festival Wypieki má pomoci znovuoživit a připomenout starodávné receptury slezské kuchyně, které se vztahovaly k velikonočním svátkům. Mimo to je zároveň jedinečnou příležitostí, jak si připomenout klasické velikonoční tradice. „Podařilo se nám docílit toho, že festival láká všechny generace. Není výjimkou, že své výrobky zde vystavují například babička s vnučkou. Mladí lidé jsou v tomto směru nenahraditelní, protože díky nim se mohou staré receptury předávat dalším generacím,“ uvedl starosta Zebrzydowic Andrzej Kondziolka.

Zástupci Bohumína se na festivalu představili s několika pečenými výrobky i pravou slivovicí. „Snažili jsme se, aby byl náš stůl pestrý. Návštěvníci mohli ochutnat například Bohumínský mrkvový koláč, jablečný štrúdl nebo koláčky. Samozřejmě, že nemohl chybět velikonoční beránek, který našemu stolu vévodil,“ řekla Martina Steinová z Maryšky. Dodala, že ona i její kolegové se na akci představili v dobových kostýmech. Účast na festivalu totiž Maryška spojila s připomenutím letošního 750. výročí první písemné zmínky o Bohumínu.

Pečivo, jeho chuť i kvalitu hodnotila pětičlenná porota odborníků. Ta rozhodla, že hlavní cena pro vítěze zůstala v domácích Zebrzydowicích. S prázdnou neodjeli domů ani členové bohumínské Maryšky. Na festivalu získali zvláštní ocenění za účast a za celkové pojetí aranžmá svého velikonočního stolu.

„Z Wypieků jsme si odvezli mnoho zajímavých poznatků a inspirace. Možná, že se podobná akce uskuteční někdy v budoucnu také v Bohumíně. Neříkám, že organizátorem by musela být právě Maryška. Vidím zde jedinečnou příležitost také pro jiné spolky, například pro klub seniorů,“ zakončila předsedkyně OS Maryška Kamila Smigová.

Lukáš Kania, tiskový mluvčí OS Maryška
fotografie: Pavel Stein ml.
TIP:  vytiskni stránku