Wypieki a zvláštní ocenění pro Maryšku
tisková zpráva OS Maryška, publikováno 26. března 2007

2007/03/26 BOHUMÍN / ZEBRZYDOWICE - Bohumínské občanské sdružení Maryška se o víkendu (sobota 24. března) zúčastnilo již 4. ročníku festivalu o jídle a velikonočních tradicích Wypieki (ve volném překladu „pečené výrobky“). Zástupci Maryšky tak přijali pozvání svých kolegů ze spřáteleného města Zebrzydowice, kde podobně jako vloni bojovali coby zástupci jediného českého města o některou z cen. Do festivalu se zapojilo devět měst, Bohumín si domů přivezl zvláštní ocenění.

Festival Wypieki má pomoci znovuoživit starodávné receptury slezské kuchyně, které se vztahovaly k velikonočním svátkům. Mimo to je zároveň jedinečnou příležitostí, jak si připomenout klasické velikonoční tradice. Každé družstvo má na soutěži svůj stůl a vedle receptů se hodnotí také jeho aranžmá. „Náš stůl jsme letos pojali mottem Středověké pokrmy nás inspirují i dnes. Pro několik starodávných receptur jsme se dokonce vypravili až do Vědecké knihovny v Ostravě a zbytek doplnili osvědčenými dobrotami,“ popsala Helena Červenková z Maryšky, která se výpravy zúčastnila. „Porotě jsme představili pečenou a nádivkou plněnou hlávku zelí, pečená kuřecí stehýnka na tyminánu a medu nebo velikonoční nádivku s bylinkami. Návštěvníkům festivalu chutnaly rovněž tvarohovoborůvkové koláče, slaný štrůdl se zelím, plněný chleba, bramborové placky nebo buchty s mrkvovou náplní. Velký zájem byl o medovník s ořechy, ani jsme nestačili rozdávat recepty na jeho přípravu,“ dodala Červenková s tím, že recepty se v kuchyních bohumínských hospodyň zkoušely zhruba měsíc dopředu.

Fotografie z polského festivalu Wypieki

Festival měl dvě hlavní soutěžní kategorie. V kategorii „receptury na velikonočním stole“ zvítězilo družstvo z domácích Zebrzydowic. V druhé kategorii nazvané „velikonoční košík“ vybojoval vítězství tým hospodyněk z Malých Kończyc. Vedle těchto hlavních cen se soutěžilo také o zvláštní ocenění.

Dřevěné mísy, naběračky, hliněné poháry, svícny i koženy a k tomu dobové oblečení zástupců Maryšky, ušité například i u příležitosti loňského 750. výročí založení města. To vše přispělo ke stylovému pojetí bohumínského soutěžního stolu, kterému vévodil velikonoční marcipánový dort ve tvaru kuřete. A právě dobové a originální pojetí soutěžního stolu vyneslo Maryšce Zvláštní ocenění za výjimečné pojetí Velikonoc. „Jsme velice rádi, že v době polotovarů a pouličních hamburgerů jsme dokázali navázat na starou regionální kuchyň našich babiček, která může potěšit naše chuťové buňky ještě po mnoha letech od vzniku starodávných receptur,“ zakončila Helena Červenková.

Maryška na festivalu soutěžila již podruhé, ocenění za originální pojetí soutěžního stolu vybojovala také v loňském roce. Účast Maryšky na festivalu má podpořit partnerskou spolupráci tohoto občanského sdružení se Zebrzydowicemi a zároveň propagovat Bohumín v sousedním Polsku. Akci podpořila materiálně i bohumínská radnice.

Občanské sdružení Maryška

Foto: archiv OS Maryška TIP:  vytiskni stránku