2007/03/26 BOHUMÍN / ZEBRZYDOWICE -
Bohumínské občanské sdružení Maryška se o víkendu (sobota 24.
března) zúčastnilo již 4. ročníku festivalu o jídle a velikonočních
tradicích Wypieki (ve volném překladu „pečené výrobky“). Zástupci
Maryšky tak přijali pozvání svých kolegů ze spřáteleného města
Zebrzydowice, kde podobně jako vloni bojovali coby zástupci jediného
českého města o některou z cen. Do festivalu se zapojilo devět měst,
Bohumín si domů přivezl zvláštní ocenění.
Festival Wypieki má pomoci znovuoživit starodávné receptury slezské
kuchyně, které se vztahovaly k velikonočním svátkům. Mimo to je zároveň
jedinečnou příležitostí, jak si připomenout klasické velikonoční
tradice. Každé družstvo má na soutěži svůj stůl a vedle receptů se
hodnotí také jeho aranžmá. „Náš stůl jsme letos pojali mottem
Středověké pokrmy nás inspirují i dnes. Pro několik starodávných
receptur jsme se dokonce vypravili až do Vědecké knihovny v Ostravě
a zbytek doplnili osvědčenými dobrotami,“ popsala Helena Červenková
z Maryšky, která se výpravy zúčastnila. „Porotě jsme představili
pečenou a nádivkou plněnou hlávku zelí, pečená kuřecí stehýnka na
tyminánu a medu nebo velikonoční nádivku s bylinkami. Návštěvníkům
festivalu chutnaly rovněž tvarohovoborůvkové koláče, slaný štrůdl
se zelím, plněný chleba, bramborové placky nebo buchty s mrkvovou
náplní. Velký zájem byl o medovník s ořechy, ani jsme nestačili
rozdávat recepty na jeho přípravu,“ dodala Červenková s tím, že
recepty se v kuchyních bohumínských hospodyň zkoušely zhruba
měsíc dopředu.
Fotografie z polského festivalu Wypieki
Festival měl dvě hlavní soutěžní kategorie. V kategorii „receptury
na velikonočním stole“ zvítězilo družstvo z domácích Zebrzydowic.
V druhé kategorii nazvané „velikonoční košík“ vybojoval vítězství
tým hospodyněk z Malých Kończyc. Vedle těchto hlavních cen se
soutěžilo také o zvláštní ocenění.
Dřevěné mísy, naběračky, hliněné poháry, svícny i koženy a k tomu
dobové oblečení zástupců Maryšky, ušité například i u příležitosti
loňského 750. výročí založení města. To vše přispělo ke stylovému
pojetí bohumínského soutěžního stolu, kterému vévodil velikonoční
marcipánový dort ve tvaru kuřete. A právě dobové a originální
pojetí soutěžního stolu vyneslo Maryšce Zvláštní ocenění za
výjimečné pojetí Velikonoc. „Jsme velice rádi, že v době
polotovarů a pouličních hamburgerů jsme dokázali navázat na
starou regionální kuchyň našich babiček, která může potěšit naše
chuťové buňky ještě po mnoha letech od vzniku starodávných
receptur,“ zakončila Helena Červenková.
Maryška na festivalu soutěžila již podruhé, ocenění za originální
pojetí soutěžního stolu vybojovala také v loňském roce. Účast
Maryšky na festivalu má podpořit partnerskou spolupráci tohoto
občanského sdružení se Zebrzydowicemi a zároveň propagovat Bohumín
v sousedním Polsku. Akci podpořila materiálně i bohumínská radnice.
Občanské sdružení Maryška
|