2009/03/30 BOHUMÍN / ZEBRZYDOWICE - Členové a přátelé sdružení Maryška
o víkendu uspěli na festivalu o jídle a velikonočních
zvycích v polských Zebrzydowicích. Bohumínští na festivalu Wypieki
vybojovali první místo v soutěžní kategorii „velikonoční koš".
Bohumín Maryška reprezentovala společně s občanskými sdruženími
Přátel bohumínské historie a Bart, s Řeckou obcí Bohumín a domem
dětí a mládeže.
Maryška, která se festivalu účastnila počtvrté, společně se svými
přáteli uspěla v konkurenci dalších jedenácti týmů z různých koutů
euroregionu Těšínské Slezsko, převážně z Polska. Kromě Bohumína
reprezentovaly Českou republiku také Petrovice u Karviné. Festival,
organizovaný zebrzydowickým kulturním střediskem, proběhl už pošesté.
Každé ze soutěžních družstev má na festivalu vlastní stůl, na
kterém prezentuje nejrůznější recepty, pochutiny a mlsky. Maryška
a spřátelená sdružení se ucházela o přízeň poroty s tradičními
velikonočními pokrmy, i s ukázkami řecké kuchyně. Bohumínští
stůl vyzdobili dekoračními prvky, přičemž použili jak tradiční
kraslice, tak například keramiku.
Pořadatelé festivalu ocenili sdružení Maryška v jedné ze tří
vyhlášených kategorií. „První místo jsme vybojovali v kategorii,
která nese název „velikonoční koš“. Jak nám ale řekli členové
poroty, je to ocenění celého našeho soutěžního stolu pojmenovaného
Přátelství,“ uvedla předsedkyně občanského sdružení Maryška
Kamila Smigová a dodala: „Přátelství proto, že v letošním roce
se společně s Maryškou na festivalu představila řada našich
kamarádů a každý z nich přispěl svou nápaditostí k originálnímu
pojetí bohumínského stolu.“
Občanské sdružení Maryška zaujalo polské porotce v Zebrzydowicích
také vloni, kdy v kategorii „velikonoční koš“ skončilo druhé. V
roce 2006 a 2007 sdružení získalo zvláštní ocenění poroty za
nápadité pojetí výzdoby velikonočního stolu. S kulturním střediskem
v Zebrzydowicích udržuje občanské sdružení Maryška družební vztahy.
Festival Wypieki (ve volném překladu pečené výrobky) proběhl v
sobotu 28. března. Jedním z jeho cílů je předávání starých receptur
novým generacím. Festival pomáhá rovněž oprášit recepty staré i
několik desítek či stovek let a vrátit je zpět do kuchyně, alespoň
při svátečních příležitostech, například u příležitosti Velikonoc.
Na soutěžní přehlídce se proto objevují výrobky zhotovené z domácího
másla, domácího tvarohu nebo z mouky z čerstvě umletého obilí a
podobně.
|