tiskové zprávy

sdružení MARYŠKA
náměstí T. G. Masaryka
e-mail: info@maryska.cz
poštovní adresa:
Šunychelská 56, PSČ 735 81
URL: http://www.maryska.cz

Beskydská fazolačka si získala porotu festivalu v Polsku

Beskydská fazolačka nejen že zavoněla, ale doslova okouzlila chuťové pohárky poroty gastronomické přehlídky amatérských kuchařů a kuchařinek v polských Czyźowicích. Členové a přátelé občanského sdružení Maryška se zajímavou polévkou zabodovali a odvezli si 1. místo. Bohumínští uspěli v konkurenci dalších šesti polévek. Soutěž proběhla v neděli 11. prosince v Kulturním domě Czyźowice.

Soutěž nazvanou „Kaleidoskop Slezských chutí“ pořadatelé zaměřili na znovuobjevení regionálních specialit z oblasti Moravské brány. Hlavním kritériem je, aby recepty byly různé a dědily se z generace na generaci. Musí jít o lokální produkty, s nimiž se identifikují obyvatelé určitého regionu, jsou vyrobeny z místně dostupných surovin. Soutěž pořádá občanské sdružení „Morawskie Wrota” z Gorzyc, obce, která s Bohumínem sousedí. Přehlídku podpořila dotací Evropská unie.

„Když Maryšku před týdnem oslovila paní Lucyna Gajda z polského sdružení Morawskie Wrota, abychom se zúčastnili soutěžní kulinářské přehlídky starých slezských jídel, napadlo nás, jak to v tak krátkém čase můžeme stihnout? Oslovili jsme proto přátele a známé, tety, babičky, které by pomohly se starými recepty a klaplo to,“ říká Kamila Smigová, předsedkyně občanského sdružení Maryška, které bylo kolegům z Polska partnerem přeshraničního projektu.

Společnými silami dala výprava z Bohumína dohromady jídelníček, který se měl skládat z polévky, hlavního jídla a moučníku. Dámy se pustily do výroby. Beskydskou fazolačku uvařila Eliška Tomášová, bramborové placičky s uzeným masem usmažila Stavrula Drobková a mrkvánky upekla Helena Červenková. A právě zelná fazolačka, jak se ukázalo, šmakovala v Polsku porotě nejvíce. V konkurenci šesti dalších získala 1. místo.

"Přísná porota, sestavená z kuchařů odborníků, hodnotila výběr regionálního receptu, použité suroviny a koření z dob našich babiček, celkový dojem a chuť. Vytýkala polským kuchařkám použití vegety, kterou naše babičky neznaly a přesto dovedly uvařit chutně,“ popsala hodnocení poroty Helena Červenková, účastnice výpravy z Bohumína. Všem třem dámám, které hájily v Czyźowicích barvy Bohumína a sdružení Maryška, patří velké poděkování.

Soutěž „Kaleidoskop Slezských chutí“ se zaměřuje na integraci obyvatel a polsko-českou spolupráci v oblasti identifikace a podpory regionálních výrobků vyráběných podle tradičních receptur, které jsou společným prvkem kulturního a kulinářského dědictví příhraničních oblastí. Cílem soutěže je také podpořit kulinářské umění, prohloubit poznatky o tradičních recepturách a kulinářských zvycích na území Moravské brány, motivovat kuchaře k podpoře různých receptů slezské a moravské kuchyně v restauracích.

Kuchařky z Bohumína objevily kouzlo staré regionální kuchyně už před několika lety. Pravidelně zajíždějí také do polských Zebrzydowic na tamní festival Wypieki, který probíhá vždy na jaře a další kulinářské klání je čeká navíc v létě. V této souvislosti vyzývají znalce slezské kuchyně, sběratele receptů, o pomoc při sestavení jídelníčku pro další soutěže. „Wypieki proběhnou v březnu a do té doby máme poměrně dost času na přípravu. Rádi přijmeme do svých řad nové posily, případně můžeme poradit, jak si sestavit vlastní tým,“ dodala Kamila Smigová.

Pokud si chcete vítěznou polévku taky uvařit, tak zde je recept:
Beskydská fazolačka (cca 2 litry)
větší hrst cca 100 g strakatých fazolí
300g uzené krkovice nebo bůčku
půl sáčku kyselého zelí ( 250 g)
1 kelímek smetany
2 - 3 polévkové lžíce hladké mouky
sůl, pepř

V jednom litru vody uvaříme do měkka fazole. V druhém hrnci v jednom litru vody uvaříme uzené a zelí. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kousky a vše slijeme dohromady. Polévku zahustíme smetanou, ve které zamícháme hladkou mouku. Dochutíme. Podáváme s chlebem.

Občanské sdružení Maryška

publikováno: , tisknout stránku, zpět