tiskové zprávy

sdružení MARYŠKA
náměstí T. G. Masaryka
e-mail: info@maryska.cz
poštovní adresa:
Šunychelská 56, PSČ 735 81
URL: http://www.maryska.cz

Čočková polévka a medovník v Polsku zachutnali

Slezská kuchyně je Bohumíňákům vlastní. Prokázali to hned na dvou regionálních festivalech o jídle a tradicích. Členové a přátelé občanského sdružení Maryška zaujali chuťové buňky jak na velikonoční přehlídce Wypieki v Zebrzydowicích, tak na festivalu Kaleidoskop slezských chutí v Twórkowě. Obě gastroakce proběhly v sousedním Polsku.

Lahodný medovník okouzlil porotu gastropřehlídky jarních chutí a tradičních velikonočních pokrmů Wypieki, v sobotu 30. března. V Zebrzydowicích si od poroty vysloužil 1. místo v hlavní kategorii „regionální pokrmy“. Autorkou medovníku je Dagmar Karkošková z Nového Bohumína. Pořadatelé obdarovali kulinářské badatelky z města na soutoku věcnými cenami.

Maryška pro Wypieky sestavila kompletní velikonoční tabuli. Pokrmy uvařily a upekly Jana Suchánková, Ludmila Uhrová, Terezie Změlíková, Jana Andělová, Dagmar Karkošková a Kamila Smigová. Každá z dam přispěla svým dílem pro finální podobu velikonočního stolu Bohumína. „Objevily se na něm jak sladké, tak i slané a masné výrobky,“ popsala letošní prezentaci vedoucí výpravy Jana Suchánková.

Výpravu z Bohumína doprovázeli členové volnočasového Klubu U létající ryby. Markéta Liberdová, Tereza Suchánková a Marcela Suchánková prezentovaly svou vlastní pekařskou tvorbu a drobné dekorace.

O den později (1. dubna) ženy z Bohumína v Polsku bodovala znovu. Tentokrát v nedalekém Twórkowě, kam Maryška vyrazila na pozvání polského sdružení Morawskie Wrota. Sdružení je hlavním pořadatelem soutěže „Kaleidoskop Slezských chutí“, která se zaměřuje na integraci obyvatel a polsko-českou spolupráci v oblasti identifikace a podpory regionálních výrobků vyráběných podle tradičních receptur. Ty jsou společným prvkem kulturního a kulinářského dědictví příhraničních oblastí.

Tým Bohumína reprezentovaly Anna Vráblíková, Kamila Smigová a Helena Červenková. Ženy z Maryšky vsadily hned na několik chutí. Na stole Bohumína se blýskla čočková polévka s uzeným a nočky, velikonoční nádivka a pravé domácí buchty. „Všechna tři jídla chutnala, po všech se doslova zaprášilo,“ smála se Kamila Smigová, předsedkyně občanského sdružení Maryška. Čočková polévka s uzeným masem a nočky porotu zaujala nejvíce. Ženy z Maryšky s ní vybojovaly první místo. „Čočka se v polské kuchyni příliš nepoužívá, možná i proto si odbornou porotu složenou ze zkušených kuchařů tolik podmanila,“ uvedla autorka polévky Kamila Smigová.

Gastropřehlídka proběhla 1. dubna a počasí bylo skutečně aprílové. Slunce, déšť, sněhové vločky – a pořád dokola. „Nevěřili jsme vlastním očím, že soutěžní místa jsou venku jen pod nepromokavou plachtou. Při aranžování  stolu nás zábly prsty a o nějakém dlouhotrvajícím pózování v bílých zástěrkách nemohla být ani řeč. Jen vyfotit honem pár fotek a zase se zabalit do teplé zimní bundy. Atmosféra jako taková však byla velmi příjemná a těší nás, že jsme chuťové buňky našich polských přátel zaujali a nalákali je k našemu talíři,“ uvedla Helena Červenková.

Cílem soutěže „Kaleidoskop Slezských chutí“ je zdokonalit kulinářské umění, prohloubit poznatky o tradičních recepturách a kulinářských zvycích na území Moravské brány. Přeshraniční projekt si rovněž klade za cíl motivovat kuchaře k podpoře různých receptů slezské a moravské kuchyně v restauracích.

Občanské sdružení Maryška se spolky v polských městech Zebrzydowice a Twórkow spolupracuje dlouhodobě. Také díky výše uvedeným festivalům rozvíjí přeshraniční spolupráci, když ženy z Bohumína jezdí pro inspiraci do Polska a jejich kolegyně z Polska zase do České republiky. Na festivalech Wypieki i Kaleidoskop slezských chutí se Maryška opakovaně dostává do hledáčku poroty a dosahuje na ocenění. Projekt „Kaleidoskop“ putuje po městech, která jsou do něj zapojena. V dubnu zavítá do Bohumína.

TIP: Konkurs kulinarny „Kalejdoskop śląskich smaków obszaru Morawskich Wrót”

Čočková polévka s uzeným a nočky
Suroviny:
1,5 l vody
130 g čočky
200 g uzeného masa
30 g hladké mouky
30 g tuku
2 ks stroužků česneku
1 ks cibule
Kořenová zelenina (kousek celeru, petržele, 1 ks mrkve)
Drcený kmín
1 lžíce octu ,1 lžíce cukru
Sůl

Příprava jídla:
1. Přebranou a opláchnutou čočku spolu s očistěnou na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou zalijeme dostatečně vodou, uvedeme do varu a pak zvolna vaříme téměř do měkka.
2. Na tuku, v hrnci, osmahneme dorůžova na drobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku.
3. Uzené maso krátce povaříme v hrnci s vodou.
4. Do světlé jíšky přidáme vývar z uzeného masa nebo vývar z čočky, sůl, kmín a za občasného míchání vaříme cca 20 minut.
5. Ke konci do polévky přidáme uvařenou čočku, uzené maso pokrájené na malé kostky, utřený česnek se solí a ještě krátce povaříme.

Aby byla polévka hustší a nasytila strávníky dodávaly se do polévky nočky - tj. 2 celá vejce se rozšlehají v hrníčku s 3pol.lžícemi polohrubé mouky toto těstíčko pak nabíráme malou lžičkou a vkládáme do vařící polévky. Krátce povaříme. Nakonec dochutíme octem a cukrem.

Občanské sdružení Maryška
foto: Kamila Smigová

publikováno: , tisknout stránku, zpět