tiskové zprávy

sdružení MARYŠKA
náměstí T. G. Masaryka
e-mail: info@maryska.cz
poštovní adresa:
Šunychelská 56, PSČ 735 81
URL: http://www.maryska.cz

Průkopnická Maryška slaví úspěch s kroji i pokrmy

Aktivity občanského sdružení Maryška a lidí kolem něj poutají pozornost. V březnu jsme v Salonu uvítali například hosty z občanského sdružení Soul (duše) z Rychvaldu. Jeho členy jsou absolventi místní Univerzity třetího věku a sdružení vede Miroslava Kopčajová.

Historie OS Maryška, jeho aktivity, projekty, členové a přátelé. Takové bylo téma setkání, které proběhlo 19. března. Ne náhodou se uskutečnilo ve středu odpoledne, kdy se v Salonu pravidelně scházejí členky vlastivědně- etnografického klubu, jak jim s oblibou říkáme „ženy-krojovanky“. „Prezentovaly jsme ženskou a také mužskou podobu Bohumínského kroje s tím, že pánské provedení u nás patří opravdu mezi unikáty, protože ho zatím máme pouze ve dvou plnohodnotných exemplářích,“ podotkla umělecká vedoucí klubu Alena Krobotová.

K historii odívání si Maryška před časem přidala i objevování lidových zvyků, včetně těch gastronomických. S Maryškou spolupracují ženy, které se věnují starým osvědčeným recepturám. „Hanka Teichmannová, mladá maminka toho času na mateřské dovolené, se věnuje mimo jiné pečení chleba ze žitného kvásku. Našim hostům upekla tři druhy chleba a donesla pro zájemce již připravený kvásek v krabičkách, který si zájemkyně mohly odnést a začít péci pravý kváskový chléb,“ prozradila Kamila Smigová, předsedkyně občanského sdružení Maryška.

Další mladá maminka na mateřské dovolené, Zuzana Maléřová, spolupracuje s Maryškou v oblasti historie. Hosty z Rychvaldu seznámila s tím, jak se vyvíjela regionální kuchyně, jaká zařízení se v ní používala, jak vypadaly původní pece na chleba. I díky Zuzaně se na tradičním stole objevilo domácí máslo, čerstvé kravské mléko, domácí sádlo, tvaroh s medvědím česnekem a další. Děvčata z Rychvaldu na oplátku přivezla pekáč makových a tvarohových buchet a tím obohatila hodovní stůl.

„Mám radost, jak naše snaha o návrat původních prvků regionální kuchyně do té současné padla na úrodnou půdu. Vím o několika rodinách, které vaří podle starých receptů, zdravěji. Těší mě, že mladé rodiny neodradí ani pracnost, která s tím občas souvisí, a dávají přednost domácí kvalitě,“ dodává Kamila Smigová. Doplnila, že ženy z Bohumína přijaly pozvání kolegyň ze sousedního města a pojedou se podívat na zkušenou do Rychvaldu.

Občanské sdružení Maryška
foto: Petr Piechowicz, photopepe.com

publikováno: , tisknout stránku, zpět