Slezsko a jeho kuchyně
Oprášit staré slezské recepty rodičů a prarodičů a uvést je znovu života. Rádi
podporujeme myšlenku, která zaujala Slezany na české i polské straně řeky Odry.
Slezská kuchyně je nesmírně inspirativní a chutná.
Kalendář těšínských chutí
Hlavním cílem projektu „Kalendář těšínských chutí“ je vypátrat, vyzkoušet
a zaznamenat starodávné receptury pokrmů spjatých s domácnostmi ve slezském
pohraničí. Na polské straně Olše jsou do projektu zapojeny kulturní spolky
a kluby žen ze čtyř obcí - Zebrzydowice, Kończyce Małe, Kaczyce a Marklowice
Górne. Na české straně jsou partnery projektu bohumínský spolek
Maryška a Český svaz žen v Petrovicích u Karviné. Hnacím motorem projektu je
Gminny Ośrodek Kultury (GOK) Zebrzydowice.
Wypieki
Spolek Maryška od roku 2004 spolupracuje s Obecním kulturním střediskem
v Zebrzydowicích v Polsku. Opakovaně se účastníme například přehlídky nejen
velikonočního jídla a slezských tradic „Wypieki“ (ve volném překladu pečené
výrobky). Z přehlídky jsme si přivezli několik medailových míst.
Kaleidoskop slezských chutí
Jak chutná slezská roláda, kluzky s červeným zelím nebo třeba žurek s
houbami? Tyto a další ryze slezské tradiční pokrmy představuje
minikuchařka, kterou vydala polská Místní akční skupina Morawskie Wrota v
rámci přeshraničního polsko-českého projektu. Jeho partnerem byl bohumínský
spolek Maryška. Polské obce Godów, Gorzyce a Krzyźanowice a spolu s nimi
Maryška v listopadu 2011 vdechli podpisem partnerské smlouvy život
projektu, který si kladl za cíl oprášit staré recepty rodičů a prarodičů
a uvést je znovu života.
|